Merhabalar, bugün pek çoğumuzun vazgeçilmez besini olan ekmeğin kolayca evde yapabileceğiniz bir tarifi ile karşınızdayım 🙂
Dikkatttt ev yapımı bile olsa tüketim miktarını abartmak yok 🙂
Malzemeler:
Hamur için:
- 4-4,5 sb tam buğday unu
- 2 sb ılık su (1 bardağını süt olarak da kullanabilirsiniz)
- 1 pkt instant maya
- 2 tk tuz
- 1 tk şeker veya bal
İçi ve Üstü için:
- Ceviz /fındık
- Keten tohumu
- Ay çekirdeği
Yapılışı:
- Hamur malzemelerini 10-15 dk kadar iyice yoğurun. Hamurun durumuna göre unu veya suyu arttırıp azaltabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken suyun yada sütün ılık olması.
- Hamuru iyice yoğurduktan sonra yaklaşık 1 saat kadar ağzını kapatıp mayalanmaya bırakın.
- Mayalanıp kabaran hamurun içerisine isteğinize bağlı olarak ceviz, ay çekirdeği vs ekleyebilirsiniz . Dilerseniz kuru domates bile ilave edebilirsiniz.
- Bütün malzemeleri tekrar karıştırıp 10 dk kadar daha bekletin ve tepsiye yada baton kalıba alın.
- İsterseniz fırını çok ısıtmadan fırının içerisinde veya dışarda 15- 20 dk kadar daha hamurunuzu son kez mayalanmaya bırakın.
- Hamur tekrar kabarınca fırında pişirip çıkan kokunun keyfine varabilirsiniz.
Not: Benim dalgınlığıma geldi üzerine az birşey su serptim ve üstünü kapattım o nedenle yumuşadı fırından çıkarınca siz benim gibi yapmayın çıtır çıtır olsun 🙂 Bende sonra yeniden fırınlamak zorunda kaldım 🙂
Afiyet Olsun…